Mikään ei muutu, jos en rupea toimimaan eri tavalla

Oletko huomannut, että nykyään kaikkialla toitotetaan aika paljon asiaa ilmastosta? Se on mainoksissa, lehtiartikkeleissa, televisio-ohjelmissa, uutisissa, ja ihan arkielämän keskuteluissa sekä monen meidän mielessä ihan jatkuvasti. Ilmastoasiasta puhutaan varmaan ihan syystä. Puheet eivät minua, meitä, yrityksiä ja yhteiskuntia harvemmin määritä, vaan se mitä olemme valmiita tekemään. Toiminta siis määrittää meidät.

Minulle ei valitettavasti maistu absoluuttinen kieltäytyminen. Mitä ruokaan tulee, niin kasviksista saa oikeasti todella hyvää ruokaa, mutta en siis halua syödä pelkästään kasviksia. Lihaa rakastavana ihmisenä minun onkin hyvä keskittyä siihen, että lautasellani on lisäksi runsaasti kasviksia monipuolisen ja ravitsevan ateriakokonaisuuden kannalta sekä välillä kalaa, ja miksi ei kasvisruokaakin. Minun kohdallani tämä tarkoittaa pestopastaa tai itse tehtyjä falafelpullia, nyhtökaura ei oikein maistu, vaikka se on oikein hyvä idea. Tämän lisäksi koen järkevänä, että ruoka tulee Suomesta tai niin läheltä kuin mahdollista. Tämä sen vuoksi, että haluan rahani jäävän tänne, eli tukea meidän kaikkien hyvinvointia sen kautta. Lähiruoka sitä paitsi on jossain määrin ympäristöystävällisempää, kuin se, mitä rahdataan toiselta puolelta maapalloa. Sitä paitsi Suomalainen liha ja raaka-aineet ovat puolueellisesta mielestäni erinomaisia laadultaan.

Lihakauppiaan silmillä kun katson tätä ilmasto asiaa, niin on monta juttua, joita voin tehdä. Ensinnäkin on terveellistä syödä kohtuudella lihaa, välillä kalaa ja paljon kasviksia ja marjoja siihen rinnalle. Eli kehotan syömään kohtuudella lihaa, tai oikeastaan kehotan syömään kohtuudella kaikkea. Ja kun sitä lihaa syö, niin panostaa sen laatuun. Toiseksi ruokahävikki on se, mihin meidän kaikkien pitää kiinnittää huomiota ja siihen me panostammekin myös lihakaupassa. Moni ajattelee, että meillä tulee paljon hävikkiä, mutta näin ei kuitenkaan ole. On ihan liiketoiminnankin kannalta järkevää, että hävikki pysyy mahdollisimman pienenä. Lähtökohtamme on, ettei yhtään lihaa mene roskiin. Tämä myös toteutuu suurilta osin. Kolmanneksi tästä lähtien lihakaupan autoa tankataan lähtökohtaisesti hivenen kalliimmalla dieselillä, mutta huomattavasti ilmastoystävällisemmällä Nesteen My Dieselillä. Oma auto kulkeekin jo biokaasulla. Ei ehkä ole vaivattomin tapa tankkailla autoja Hämeenlinnan seudulla, mutta jos haluaa muutosta, niin sitten pitää toimia sen mukaan.

En ehkä voi tai halua tehdä ihan kaikkea, mutta jotain asioiden edistämiseksi voin tehdä😃.